top of page

De kracht van het hier & nu


In mijn praktijk hoor ik regelmatig mama's aanhalen hoe moe ze zijn...

It's a fact... het moederschap kan best uitputtend zijn & vraagt gewoonweg veel energie.

Dan heb ik het niet alleen over het fysieke aspect van het zorgen voor je kinderen of de recuperatie na je zwangerschap. Ik heb het ook niet over de emotionele zorg die het moederschap met zich meebrengt, noch de sociale 'verplichtingen' die gekoppeld zijn aan het runnen van een gezin... Ik wil het graag hebben over het persoonlijke aspect van het mama zijn, jouw persoonlijke aspect.


Leef je mama zijn in plaats van dat je mama-zijn geleefd wordt.

Door de intensiteit van het moederschap (& zoals eerder aangegeven kunnen we het niet enkel en alleen wijten aan de zorg voor onze kids) bevinden we ons regelmatig in 'overleefmodus' aka survival mode of automatische piloot. We komen in deze state terecht, veelal onbewust, omdat het gewoon weg 'teveel' is aan vanalles. Sommige zaken zoals bv. de zorg voor de kids kunnen we niet elimineren maar de meest overprikkelende factor is doordat we onszelf niet langer bevinden in het moment.


In het 'moment aanwezig zijn'?

Aanwezig in het hier & nu betekent dat we met ons bewust zijn van wat we op dat specifiek moment doen... hoe ons lichaam zich voelt, welke gedachten er oppoppen, hoe we ons bevinden in de ruimte, welke actie we uitvoeren,...

Ohja in het 'moment' is er eigenlijk geen ruimte voor angsten. Als je opmerkt dat angst jou in lichte of uitgesproken versie bezig houdt dan is dit een 'belletje' om jezelf uit te nodigen om terug te keren naar het hier & nu.Metafoor van de puzzelstukjes

Als ik dit vertaal in een beeld dan gebruik ik graag het idee van een 'puzzel'.

De volledige gelegde puzzel met alle stukjes samen... dat is jouw volledig zelf.

Sommige mensen spreken over 'gecentered' zijn

Doorheen onze dagen, jaren,... boordevol indrukken, ervaringen,... zijn er hier en daar vaak puzzelstukjes achtergebleven. Je puzzel is dus versnipperd & niet één geheel,

niet gecentered.

Is dit dan altijd een probleem? Neen want sommige hangende puzzelstukjes vragen niet (bewust) veel aandacht... Het zijn de puzzelstukjes die hangende zijn en bewust aandacht vragen, die onze energie drainen.

Denk maar aan to-do's, deadlines, belangrijke afspraken,... in de (nabije) toekomst die je aandacht vragen. Ook eerdere gesprekken, uitspraken, conflicten, indrukken,...uit het (recente) verleden houden puzzelstukjes vast.

Hoe ogenschijnlijk onmogelijk het lijkt... Als mama hebben we de uitnodiging om voor onszelf na te gaan op welke manier we die puzzelstukjes opnieuw kunnen centeren, onze energie & focus ten volle in het huidige moment te brengen, NU.


Wat maakt dat we dan in die survival mode terecht komen?

Het functioneren in survival mode heeft meerdere bronnen...

De basis is dat je veerkracht & de draaglast uit balans zijn.

Dit betekent dat je beschikbare energie niet voldoende is om te kunnen omgaan met de draaglast die er is.

Er zijn 2 opties om je enigszins te behoeden voor die survivalmodus. Je vergroot je veerkracht of je verlaagt je draaglast.

De zorg die we te bieden hebben aan onze kroost, daar is geen ontsnappen aan... Dus in heel wat situaties is het niet haalbaar om de draaglast te verlagen (in sommige dan weer wel maar dat is voor een ander artikel).

Onze veerkracht kunnen we wel verhogen door bijvoorbeeld minder energie verliezen. Een betere energiebehoud kunnen we tegemoet komen door onszelf terug te brengen in het hier & nu.

3 tips om jezelf te focussen in het 'hier & nu'


Een absolute sleutel om niet langer energie te verliezen is jezelf regelmatig 'herinneren' om (opnieuw) aanwezig te zijn in het moment.
  1. Bewust worden van je ademhaling

  2. Benoem voor jezelf wat je doet

  3. Schrijf

1. Bewust worden van je ademhaling

Ademen is iets van elk moment... het is iets wat automatisch gebeurd.


Het is ook een 'tool' dat nog meer in zijn mars heeft.

Ademhalen is iets dat heel erg in het moment plaats vindt, je hier op focussen nodigt je uit om terug te komen naar dat moment & heel bewust die lichamelijk sensatie van ademhalen te ervaren. Je kan er zelf mee spelen door je ademhaling te laten vertragen... waardoor je mogelijks ook meer rust ervaart.

Je een hele dag door bewust zijn hoe je in-& uitademt is misschien net van het goeie teveel. Kleef eventueel een gekleurd stickertje op een 5-tal plaatsen die je regelmatig ziet of waar je bent (bv. je pc, je gsm, het toilet,...). De sticker helpt je herinneren om even tijd te nemen om bewust te worden van die ademhaling voor bijvoorbeeld een 5-tal ademhalingen.

Kleine tip zorg dat je in- & uitademhaling even lang duren & verleng beiden als dat fijn voor je voelt en meer rust creëert.

Wil je nog iets dieper duiken in bewust ademhalen dan kan hartcoherentie eventueel ondersteunend zijn, volg de link hier om te ontdekken.

In de meditaties die je kan terugvinden via WonderMamas is de ademhaling telkens stap 1 om aan te komen bij jezelf vooraleer we verder gaan in de ontspanning. Je vindt de meditaties hier.


2. Benoem voor jezelf wat je doet

Wat? Zoals praten tegen jezelf?

Ja zoiets, of eerder praten over jezelf & inderdaad bij voorkeur luidop.

Als je merkt dat je voortdurend afdwaalt in gedachten die te maken hebben met wat er nog komt of wat er geweest is dan is dit het uitgelezen trucje om je in 'the present' te brengen.

Het verloopt heel concreet bv. je wil de luier van je kindje verversen: "ik trek het broekje uit, ik maakt de knopjes van de body los, ik maak de luier open,..." En ook voor mama's die luierloze kids hebben vinden zeker een moment waarin je dit kunt toepassen al is het bv. tijdens het koken of opruimen dat je heel duidelijk benoemt (eventueel luidop) welke handeling je doet.


3. Schrijf (het van je af)

Blijven gedachten je bezig houden... schrijf het van je af.

Hou een dagboek bij waarin je kan schrijven wanneer bepaalde emotionele gedachten blijven terugkomen.

Het noteren van die terugkerende gedachten lossen inderdaad niks op maar zorgen ervoor dat het van je afgeschreven is. Het is een manier van ontladen, een plek geven aan die gedachten waardoor ze niet langer een plek hebben in te nemen in je hoofd. Een ander voordeel is dat het tastbaarder wordt welke 'soort' gedachten jou steeds blijven bezighouden. Hierdoor ben je in staat om deze op termijn ook aan te gaan pakken eventueel met een soula of mamacoach die jou hierin begeleidt.

Ervaar je vooral praktische gedachten die je blijven bezighouden dan kan je een concreet to-do lijstje maken op papier of in je smartphone. Ook dat is een manier om deze uit je hoofd te halen.


Wil je de kracht van het 'hier & nu' nog meer ontdekken...

Wil je jouzelf echt gunnen wat een meerwaarde het is om die manier te gaan shinen in je moederschap.

WonderMamas lanceerde speciaal hiervoor 3 ontspanningservaringen die je hier kunt terugvinden op de website#zelfzorg #meditatie #wondermama #wondermamas #dekrachtvanhetnu #ontspanning #centeren #mindful #bewustmoederschap #mindfulopvoeden #thenewmom


19 weergaven0 opmerkingen
bottom of page