top of page

Tools voor Geboortewerkers om een Veilige en Empathische Bevalling te Faciliteren

Belangrijke attitudes om geboortetrauma's te voorkomen en betekenisvolle ondersteuning te bieden aan zwangere vrouwen & hun gezin

Als geboortewerkers spelen jullie een cruciale rol in het creëren van een positieve en veilige geboorte-ervaring voor zwangere vrouwen (& hun partner). Het voorkomen van geboortetrauma's is van het grootste belang, omdat traumatische bevallingen langdurige gevolgen kunnen hebben voor moeders, hun baby's & het ganse gezin. Door het bieden van empathische, respectvolle en ondersteunende zorg kunnen geboortewerkers een verschil maken in het leven van gezinnen. Hier zijn enkele waardevolle tips om geboortetrauma's te voorkomen en zwangere vrouwen te ondersteunen bij hun bevallingsreis.


Tip #1 - Open & duidelijke communicatie

Zorg voor een open communicatiekanaal met de aanstaande moeder en haar partner. Luister naar hun wensen en verwachtingen voor de bevalling en bespreek realistische verwachtingen. Merk op van waaruit deze verwachtingen vertrekken? Zijn ze gebaseerd of angsten & verlangens of zijn ze werkelijk in lijn met waarden die de aanstaande ouders belangrijk vinden.

Door regelmatig te communiceren, kun je een vertrouwensband opbouwen en dus een gevoel van veiligheid creëren. Die 'veiligheid' is prioriteit als we een traumatische ervaring willen voorkomen.


Tip #2 - Informeer over de bevallingsmogelijkheden

Het is van vitaal belang om de zwangere vrouw te informeren over alle beschikbare bevallingsmogelijkheden, medische procedures en interventies. Voorzie haar van de nodige kennis, zodat ze geïnformeerde beslissingen kan nemen tijdens de bevalling. Wees er je maximaal van bewust dat je informeert door zowel voor- als nadelen evenwichtig in de weegschaal te gooien. Ontzie jezelf van een sturende attitude maar creëer de ruimte dat de ouder(s) zelf hun beslissing kunnen vormen.

"Het is niet aan een geboortewerker om het geboorteverhaal van een moeder & haar kind te schrijven, wel om dat geboorteverhaal mee te ondersteunen."

Tip #3 - Empowerment tijdens de bevalling

Moedig de zwangere vrouw aan om haar eigen stem te laten horen en keuzes te maken die voor haar aanvoelen als de juiste. Geef haar het gevoel dat ze een actieve rol speelt in het geboorteproces en versterk haar vertrouwen in haar eigen lichaam.

Onderzoek voor jezelf hoe jij aanwezig bent en blijft bij iedere beslissing die de moeder (& haar partner) neemt, kan je aanwezig zijn zonder enig oordeel? Een oordeelvrije attitude als geboortewerker creëert veiligheid voor de ouder(s) en versterkt het gevoel van autonomie & empowerment.


Tip #4 - Durf aan zelf-reflectie te doen

Voortbouwend op de voorgaande paragraaf, worden jullie als geboortewerkers uitgenodigd om regelmatig zelf stil te staan bij jezelf. Eigen ervaringen als persoon & misschien vanuit je eigen bevalling, sluipen vaak subtiel in de ondersteuning die je biedt aan anderen. Het zit in de manier waarop je luistert & zaken interpreteert, in de ondersteuning die je biedt, in de non-verbale communicatie die je weergeeft,... Opnieuw releasen van (geboorte)ervaringen die zelf als overweldigend (& dus mogelijks onveilig) hebben gevoeld is een absolute to-do voor iedere geboortewerker die vanuit een gepaste intentie in het werkveld wilt staan.


Tip #5 - De kracht van co-regulatie

Voor baby'tjes is het voor de hand liggend. Zij hebben een 'gereguleerde' volwassen persoon nodig die hen sust, geborgenheid & veiligheid biedt. Het wordt zwaar overschat dat we als volwassen persoon 100% zelf in staat zijn om onze emoties & stress te reguleren & te neutraliseren. Dit betekent dat jullie als geboortewerker zorgen voor de co-regulatie van de ouder(s). Dit kan door bepaalde aanrakingen, woorden, houdingen,... aan te bieden of er gewoonweg te zijn. Het co-reguleren maakt van jou een spaceholder die veilig biedt waarin elke ervaring, emotie, sensatie,... welkom is.Samen Streven naar Liefdevolle en Empathische Geboorte-ervaringen


Als geboortewerkers spelen jullie een essentiële rol in het bevorderen van een positieve en veilige geboorte-ervaring voor zwangere vrouwen. Door middel van open communicatie, informeren over bevallingsmogelijkheden, empowerment, zelfreflectie, co-regulatie,... kunnen jullie geboortetrauma's helpen voorkomen. Het streven naar een empathische en respectvolle benadering van geboortezorg kan een blijvende impact hebben op het leven van de gezinnen die jullie begeleiden. Laten we samen werken aan het creëren van geboorte-ervaringen die gekenmerkt worden door liefde, steun en positiviteit.


Dieper duiken in dit thema en zelf gebruik maken van een gefundeerde empathisch aanpak. Schrijf je in voor de opleiding Trauma & Geboorte (i.s.m. met Birthwise) en maak 'traumabewuste ondersteuning bieden' jou helemaal eigen.

#traumainformed

#geboorte

#doula

#geboortewerker

#traumabewust

#geboortetrauma

#birthwise

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page